ALMI

Diferențele dintre tipurile de piele pentru pantofi și întreținerea lor

Încălțămintea din piele nu degeaba este atât de populară. Este elegantă, foarte durabilă și rezistentă la deteriorarea mecanică. Cu toate acestea, nu toți acordă atenție materialului din care sunt confecționați pantofii. Tipurile de piele utilizate pentru producția diferitelor tipuri de pantofi au proprietăți distincte care influențează utilizarea și îngrijirea încălțămintei. Citește acest articol pentru a afla din ce tipuri de piele se confecționează diferitele modele de pantofi și învață cum să întreții corect încălțămintea din piele naturală.

Pielea naturală netedă – cel mai popular material pentru confecționarea pantofilor

Cel mai popular material folosit pentru producția de încălțăminte este pielea naturală netedă – mai ales din bovine sau viței. Stratul superior al pielii este tratat special, obținând o structură netedă. Șlefuirea, care este realizată pentru a crește valoarea estetică a materialului, constă în prelucrarea pielii și acoperirea suprafeței sale cu ceară. Șlefuirea permite realizarea structurii și proprietăților dorite ale materialului, care se remarcă prin rezistență ridicată la murdărie și umiditate. Cu toate acestea, îngrijirea necorespunzătoare a încălțămintei din piele naturală netedă poate duce la uscare și crăpătură. Pentru a evita acest lucru, optează pentru preparate de curățare și impregnare pentru încălțăminte de calitate înaltă, datorită cărora pantofii își vor menține calitățile pentru o lungă perioadă de timp.

Pielea întoarsă – elegantă, dar delicată

În timp ce pielea naturală netedă este realizată dintr-un strat superior, pielea întoarsă este obținută din partea inferioară a pielii. Acest material se remarcă printr-o textură caracteristică, care amintește de licheni. Pantofii din piele întoarsă se caracterizează printr-o structură estetică, delicată și plăcută la atingere, dar sunt mai susceptibili la murdărie, umiditate sau deteriorare. Tocmai din acest motiv, acest tip de piele trebuie protejat de umezire. În plus, este posibil să necesite o curățare mai frecventă și o întreținere mai atentă, dar regularitatea va fi răsplătită cu încălțăminte estetică și elegantă.

Diferența dintre pielea întoarsă și năbuc

Datorită unei texturi similare, velurate, năbucul este adesea confundat cu pielea întoarsă, deși în realitate este mai apropiat de pielea naturală netedă. Năbucul este creat ca urmare a procesului de sablare a stratului superior de piele, primind astfel o structură catifelată caracteristică. Deși pantofii din piele de năbuc impresionează, fără îndoială, prin aspectul lor, acest material este destul de delicat, necesitând astfel de o îngrijire regulată. Năbucul este afectat în primul rând de umiditate, sare, noroi sau praf, așadar atunci când decizi să achiziționezi încălțăminte confecționată din acest material, merită să investești și în preparate bune de curățare și impregnare.

Pielea lăcuită – sinonim cu luxul și eleganța

Pantofii din piele lăcuită sunt corelați cu luxul și eleganța. Sunt confecționați din piele specială, pe care, după finisare, se aplică un lac special. Fără nicio urmă de îndoială putem afirma faptul că acest tip de piele este extrem de elegant, dar în același timp se zgârie și se deteriorează ușor. Prin urmare, îți recomandăm să optezi pentru pantofi lăcuiți pentru ocazii mai speciale. Pentru îngrijirea lor, folosește produse concepute pentru pielea naturală netedă. Cunoașterea diferitelor tipuri de materiale utilizate pentru confecționarea încălțămintei este cu siguranță utilă. Proprietățile acestora decid nu doar aspectul încălțămintei, ci și metodele de îngrijire a pantofilor, de care depinde în mare măsură perioada de utilizare a modelului dat.